Geobsedeerd door typografie? Wij ook! Of je nu aan een scriptie werkt, een thesis afrondt, of jouw onderzoek al gepubliceerd hebt, wij willen alles horen en helpen waar we kunnen. Neem hier contact met ons op.

Onze studenten doen zelf ook vaak onderzoek. Hieronder enkele voorbeelden.

Melting Metal: Developing Typecraft

De studenten van de Expert Class Type Design 22-23 publiceerden een boekje over hun onderzoek naar de relatie tussen gevestigde productiekaders voor Renaissance- en Barok-lettertypen en de unieke stijl en technieken van stempelsnijders uit die historische periodes.

Het onderzoek stelt boeiende vragen, zoals of deze stempelsnijders beschouwd kunnen worden als letterontwerpers in de moderne zin van het woord of eerder als type refiners, die bewust of onbewust de vastgestelde kaders van hun voorgangers wijzigden. Het bevat een overzicht van digitale revivals gebaseerd op het werk van vier prominente stempelsnijders uit verschillende stijlperioden, en geeft een gedetailleerd beeld van de processen die hiertoe geleid hebben. Inclusief waardevolle beschrijvingen van de interacties en samenwerkingsmethoden tussen de studenten.

Het boekje is bij ons te koop voor €10 + verzendkosten via plantin.instituut@antwerpen.be

The Rosart Project

Honderden uren van diepgaand onderzoek, nauwgezet tekenen, discussiëren en testen hebben uiteindelijk geresulteerd in een uitgebreide serie geavanceerde digitale heroplevingen: The Rosart Project.

The Rosart Project is een uitgebreid onderzoek geleid door Walda Verbaenen, Michel Paré en Lukas Schneider, ontstaan uit een groepsproject van de Expert Class Type Design 2014–15, onder toezicht van onze docent Dr. Frank Blokland. Dit project focuste op de werken van Jacques-François Rosart, een 18e-eeuwse Belgische lettergieter, en resulteerde in een uitgebreide reeks digitale heroplevingen van zijn tekst- en displaytypes, inclusief decoratieve kapitalen en ornamenten.

Deze collectie, die tot stand kwam door grondig onderzoek en ontwerp, is de meest uitgebreide verzameling van Rosarts werk tot nu toe. De rol van Dr. Blokland en het Plantin Instituut voor Typografie was essentieel in het ondersteunen van dit onderzoeks- en ontwerpinitiatief, waarmee de historische en esthetische waarde van Rosarts typografie is veiliggesteld voor toekomstige generaties.

Wil je meer lezen? Bekijk de website van The Rosart Project eens. In de webshop van docent Dr. Frank Blokland is ook een boekje te koop over dit project: Rosart Anvers: Making a Revival. 

Kom onze letterproeven bekijken

Onze collectie van letterproeven is op afspraak beschikbaar. Op de foto zie je een groep internationale studenten van de AP Hogeschool (Academie voor Schone Kunsten) tijdens een show-and-tell op 1 april 2022. Deze studenten richtten zich vooral op letterproeven uit de eerste helft van de 20e eeuw.