Het Museum Plantin-Moretus biedt een fascinerende kijk op de zakelijke en persoonlijke verhalen van Christoffel Plantin en zijn opvolgers, de Moretus-familie. Een aanzienlijk deel van de unieke collectie, inclusief drukvormen, persen, stempels en matrijzen, letterkasten, zethaken, meubelen, prenten, tekeningen en schilderijen, is online beschikbaar. De uitgebreide bibliotheek, bestaande uit 25.000 oude drukwerken, 638 manuscripten en tienduizenden boeken over relevante vakgebieden is toegankelijk via het Antwerpse Anet-bibliotheeknetwerk.

Het Plantin Instituut voor Typografie heeft een eigen bibliotheek met 3000 boeken, de ‘Louis Van den Eede-bibliotheek’. Deze collectie kan, samen met die van het Museum Plantin-Moretus, geraadpleegd worden op het netwerk Brocade. Deze schat aan kennis staat open voor studenten en geïnteresseerden, die de collectie ook kunnen verkennen in de leeszaal van het museum.

Dichtbij bevinden zich ook andere prominente bibliotheken zoals die van de Universiteit Antwerpen, de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het archief van het Letterenhuis, waardoor het museum zich in een rijk cultureel en educatief landschap bevindt.

Louis Van den Eede-bibliotheek 2022
De Louis Van den Eede-bibliotheek in 2022