Duurtijd

2 halve dagen

Wanneer

1 februari 2025, zaterdag van 10 tot 16.40 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus

Docent(en)

Tina De Souter

T

ijdens het ontwerpproces komt er een moment waarop een ontwerp tastbaar wordt gemaakt. De mogelijkheden om tastbaarheid digitaal te ‘suggereren’ zijn tegenwoordig erg gemakkelijk. T-shirt, menukaart, mok, magazine of boek; online is een digitale mock-up zo gemaakt.

Maar ontwerpers en ook opdrachtgevers geven vaak de voorkeur aan een tastbare dummy die de tactiliteit en eigenschappen van het eindproduct heeft. Pas dan zie je het echte formaat, merk je het echte gewicht, voel je het gekozen papier.

Tijdens de lessen maak je drie boekdummy’s. Je stelt een boekblok samen, en leert drie verschillende bindwijzen, elk met hun specifieke eigenschappen en toepassingen. De eenvoudige cahiersteek, de artistieke Japanse binding en de veelgebruikte Koptische binding. Ook leer je hoe aan deze Koptische binding een met linnen beklede hardcover band bevestigd kan worden. Na het volgen van de lessen is het maken van een boek niet langer abstract, maar ken je de stappen en afwegingen. Die hands on kennis en ervaring neem je mee in je praktijk als vormgever, redacteur of uitgever.

Praktisch

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek. 
Dit lesonderdeel kan heel goed apart worden gevolgd. We herhalen het elk jaar.

Kosten

Inschrijfgeld: € 210.
De materialen die je in de les gebruikt, zijn inbegrepen.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar. 

Dummies maken met Tina De Souter
Tina De Souter, juni 2023.

Gerelateerd »