Duurtijd

4 halve dagen

Wanneer

21 september 2024, 28 september 2024, zaterdag van 10 tot 16.40 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus of livestream via Zoom

Docent(en)

Martin Majoor

M

icrotypografie is de basis van verzorgde grafische vormgeving. Tijdens dit vak leer je de redactionele en typografische basisregels die elke vormgever, redacteur of uitgever zou moeten kennen.

Denk aan het gebruik van aanhalingstekens, apostrof en de verschillende soorten cijfers. Aan het onderscheid tussen kapitalen en kleinkapitalen, het optimaliseren van woord- en letterspaties en het gebruik van ligaturen. Aan diakritische tekens, streepjes en speciale tekens. En aan typografische maatsystemen, zoals de nog steeds gangbare DTP-picapunt.

De behandelde stof wordt afgewisseld met twee lezingen. Die illustreren enerzijds de wisselwerking tussen microtypografie en macrotypografie, en geven anderzijds een uniek inkijkje in de relatie tussen letterontwerp en vormgeving. Met behulp van Adobe InDesign worden de finesses van verzorgde typografie aanschouwelijk gemaakt.

Praktisch

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek.

Dit lesonderdeel kan heel goed apart worden gevolgd. We herhalen het elk jaar. Het past erg goed bij de les Grondslagen van de typografie, wat er vlak voor komt.

Om alles uit de les te halen, heb je best een basiskennis van InDesign.

Kosten

Inschrijfgeld: € 380.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar.

Gerelateerd »