Duurtijd

2 halve dagen en een studiebezoek

Wanneer

5 oktober 2024, 12 oktober 2024, zaterdag van 13.50 tot 16.40 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus of livestream via Zoom

Docent(en)

Vladimir Ivaneanu

H

edendaagse druktechnieken zoals offset (boeken en magazines), zeefdruk (textiel) en flexo & helio (verpakkingen) zijn gebaseerd op vier basistechnieken. Elk daarvan heeft karakteristieken, waarmee een grafisch ontwerper of uitgever al in een vroeg stadium rekening houdt.

Tijdens de lessen leer je de basistechnieken – vlakdruk, doordruk, hoogdruk en diepdruk – door en door kennen. Je ziet de invloed van technologische ontwikkeling op proces en resultaat. En na afloop weet je wanneer je welke techniek gebruikt in je eigen beroepspraktijk.

In het atelier van de docent ga je de druktechnieken vervolgens ook zelf toepassen. Al doende leer je hun eigenschappen beter kennen en ga je de unieke zeggingskracht van elk van de technieken nog meer waarderen.

Artistieke druktechnieken zijn ook in dit tijdperk van industrieel drukwerk relevant. Klassieke hoogdruk floreert in de private press-beweging. Traditionele diepdruk wordt veel toegepast in de kunsten. En doordruktechnieken zoals zeefdruk en riso zijn onderdeel van de hedendaagse boekproductie.

Druktechnieken fungeren daarnaast ook als bron van artistieke inspiratie. Veel moderne boekcovers, magazines en affiches zouden ondenkbaar zijn geweest zonder 19e-eeuwse technieken als de Japanse houtsnede en de kleurenlithografie.

Praktisch

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek. 
Dit lesonderdeel kan heel goed apart worden gevolgd. We herhalen het elk jaar.
Het past erg goed bij Geschiedenis van het boek, wat op dezelfde zaterdagen wordt gegeven. 

Kosten

Inschrijfgeld: € 210.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar. 

Gerelateerd »