Tampons en een houten pers

Duurtijd

2 halve dagen

Wanneer

5 oktober 2024, 12 oktober 2024, zaterdag van 10 tot 12.50 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus of livestream via Zoom

Docent(en)

Joran Proot

I

In dit vak zien we hoe de vormgeving van het gedrukte boek tot stand is gekomen en hoe de lay-out van boeken zich sinds de vijftiende eeuw heeft ontwikkeld.

Daarvoor knopen we aan bij de productie van laat-middeleeuwse handschriften. Vervolgens staan we stil bij de uitvinding van de handpers door Joannes Gutenberg in het midden van de vijftiende eeuw, die tot in de negentiende eeuw in gebruik bleef.

We bespreken hoe nieuwe productietechnieken samen met andere factoren zoals traditie en economie het uitzicht van boeken tot op de huidige dag bepalen. Al deze inzichten worden met behulp van handschriften en drukken uit de historische collecties van het Museum Plantin-Moretus geïllustreerd. Een drukdemonstratie met een houten handpers en rondleiding in het museum maken dit alles tastbaar en concreet.

Met deze historische achtergrondkennis kunnen vormgevers vandaag bewust een positie innemen ten opzichte van eeuwenoude tradities en gebruiken en ze al dan niet inzetten in hun dagelijkse praktijk.

Praktisch

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek.
Dit lesonderdeel kan heel goed apart worden gevolgd. We herhalen het elk jaar.
Het past erg goed bij Artistieke druktechnieken, wat op dezelfde zaterdagen wordt gegeven. 

Kosten

Inschrijfgeld: € 210.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar.

Gerelateerd »