Duurtijd

4 halve dagen

Wanneer

8 en 15 februari 2025, zaterdag van 10 tot 16.40 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus of live-streaming via Zoom

Docent(en)

Maarten Van Steenbergen

F

ysieke boeken, e-books, luisterboeken: ze blijven standhouden, maar wel in een complexe wereld waarin het mediagebruik van de lezer voortdurend evolueert. De concurrentie is groot, de marges zijn klein en fenomenen als streaming, ChatGPT of verengelsing veranderen de spelregels voortdurend. Het vak Uitgeven biedt een inzicht in het uitdagende speelveld waarin een uitgever van (digitale) boeken vandaag (en morgen) moet opereren.

Je verwerft kennis en ervaring uit de praktijk over het selecteren van een idee, onderwerp of auteur; over het redigeren van een manuscript; over het verpakken ervan in verschillende aansprekende vormen; over het vermarkten door promotie en distributie en tenslotte over het bereiken van resultaat: enthousiaste lezers, tevreden boekverkopers en een rendabele uitgeverij.

Als thuisopdracht maak je een uitgeefvoorstel voor een (fictief) boek, inclusief een onderbouwde inschatting van kosten en baten en een solide marketingplan. Als je dit lesonderdeel hebt gevolgd, weet je hoe een uitgeverij werkt. Je weet waar de kansen liggen en waar de uitdagingen. En je hebt een goede basis om desgewenst een boek (al dan niet in eigen beheer) uit te geven.

Praktisch

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek. 
Dit lesonderdeel kan heel goed apart worden gevolgd. We herhalen het elk jaar.

Kosten

Inschrijfgeld: € 380.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar. 

Gerelateerd »