Voor wie zijn de opleidingen?

Het Plantin Instituut voor Typografie richt zich tot geïnteresseerden met een vooropleiding als ontwerper en/of met een sterke betrokkenheid bij grafische communicatie. In het bijzonder wordt gedacht aan typografen, grafisch ontwerpers, redacteurs, uitgevers,… De opleidingen staan ook open voor andere geïnteresseerden.

Wat zijn de inschrijvingskosten?

  • Plantin programma Typografie & Boek: 
1.600 euro.
    Eén trimester kost 900 euro.
  • Voor aparte lesonderdelen gelden staffelkortingen. Zie hierna.
  • Expert course Type design: 
1.950 euro.

Voor het Plantin programma en de Expert course Type design is een reductie voorzien voor werklozen, studenten tot één jaar na afstuderen aan een universiteit of hogeschool, en oud-studenten van het Plantin Instituut voor Typografie. De reductie bedraagt 20% van het inschrijvingsgeld. Voor het volgen van aparte lesonderdelen gelden alleen staffelkortingen. Kortingen zijn nooit cumuleerbaar.

U vindt ons rekeningnummer op de contactpagina.

Studenten hebben recht op de reductietarieven bij aankoop van Adobe software.

Hoe werken de staffelkortingen?

Je kan zo goed als alle lesonderdelen van het Plantin programma apart volgen. Het zijn in totaal zestien verschillende lessen. Hoe meer lessen je combineert in hetzelfde jaar, hoe groter de korting wordt. Daarvoor tellen we het aantal dagdelen (halve dagen les).
1 dagdeel kost 105 euro.
Vanaf 4 dagdelen daalt de prijs naar 95 euro per dagdeel.
  • 1 dagdeel: 105 euro
  • Vanaf 4 dagdelen: 95 euro
  • Vanaf 8 dagdelen: 85 euro
  • Vanaf 11 dagdelen: 77 euro
  • Vanaf 14 dagdelen: 70 euro

De webshop rekent niet met deze kortingen. Je betaalt het volledige bedrag en je krijgt het verschil terugbetaald achteraf. Het secretariaat zal je een factuur sturen en daar het verschil berekenen. De terugstorting gebeurt automatisch binnen drie werkdagen. Je hoeft daar zelf geen initiatief voor te nemen.

Ontvang ik een diploma?

Wie het Plantin programma Typografie & Boek met succes afrondt, ontvangt het privédiploma van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie en het getuigschrift van posthogeschoolvorming van de AP-hogeschool.

Dit geldt ook voor studenten van de Expert course Type Design.

Wie een module gevolgd heeft, krijgt enkel een attest op verzoek.

Afgestudeerde studenten van de opleiding Typografie & Boek kunnen verder studeren (Laureaatschap van het Plantin Instituut voor Typografie, dit geldt niet voor afgestudeerden van de Expert Course Type Design).

Met de verworven competenties kunnen afgestudeerden aan het werk in o.m. een grafisch bureau, drukkerij, uitgeverij en het onderwijs. Kortom: in omgevingen waarin de efficiëntie en visuele aantrekkingskracht van vormgegeven tekst en beeld een belangrijke rol spelen.

Is er een toelating nodig?

Het Plantin programma Typografie & Boek is een vervolgopleiding. Je kunt deze ook combineren met een hogeschool- of universitaire opleiding (bv. vanaf Ba3). Ben je al enige tijd aan het werk en heb je zin om je verder te bekwamen? Dat kan ook. Een diploma is wenselijk, maar wij zijn evenzeer geïnteresseerd in je competenties, dus met of zonder diploma kun je toegelaten worden. Om zo goed mogelijk in te schatten wat je al kunt, wat je weet en wat je zou willen leren wordt dit via een motiveringsgesprek gepeild. Op basis van dit gesprek beslissen we over je toelating tot ons instituut. We zullen met jou een afspraak maken voor dit gesprek. Het aantal studenten per opleiding is gelimiteerd zodat in een ideale atmosfeer les gevolgd en lesgegeven kan worden.

Voor de Expert course Type Design kan ingeschreven worden op basis van een digitaal portfolio, er wordt toelating gegeven na aanmelding in functie van het aantal beschikbare plaatsen.

Om aparte lesonderdelen te volgen, heb je geen toelating nodig. Je kan meteen afrekenen in de webshop.

Waar gaan de lessen door?

De colleges van het Plantin Instituut voor Typografie worden gegeven in het Christoffel Plantin auditorium op de eerste verdieping, boven de museumshop. Het museum ligt binnen het historische stadscentrum van Antwerpen.

Makkelijk bereikbaar met auto en openbaar vervoer. De zone binnen de stadsring is voor auto’s een lage-emissie-zone (LEZ). Parkeer eventueel op een P+R parking buiten de stadsring.

Kan ik de lessen ook thuis volgen?

Veel van onze opleidingen maken gebruik van een hybride formule. Die maakt de cursus toegankelijk, ongeacht je locatie. De lessen worden live gestreamd, met video-opnames die na afloop beschikbaar zijn voor alle deelnemers. Zo heb je de flexibiliteit om te leren vanuit van het comfort van je eigen huis, terwijl je toch kunt genieten van de interactie en dynamiek van live lessen.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Neem contact op met het secretariaat van het Plantin Instituut voor al je vragen. Het secretariaat wordt bemand door Jan Van der Linden, te bereiken op het telefoonnummer 0486 52 52 30 of via het e-mailadres plantin.instituut@antwerpen.be

Het secretariaat is beschikbaar op woensdag, vrijdag en zaterdag.
We organiseren ook meerdere keren per jaar een Open Dag, waar je een kijkje kunt nemen en meer te weten kunt komen over onze opleidingen. Past de datum van de Open Dag je niet? Geen probleem! Je kan ook een info-sessie op afspraak krijgen. Zo kom je alles te weten op een moment dat jou uitkomt.
Bovendien bieden we je de mogelijkheid om in contact te komen met oud-studenten. Zij kunnen hun waardevolle ervaringen delen.