Tijdens het verplaatsen van een museumstuk gebeurde er een ongeluk: een drukvorm uit de jaren ’80 viel gedeeltelijk uit elkaar, waarbij meer dan tien regels van het zetwerk in de war raakten. Dit zogenaamde ‘in pastei vallen’ resulteerde in een chaos van losse loden letters. Het complexe aan deze situatie was dat de tekst in oud-Grieks was, een taal die een veel uitgebreidere set tekens gebruikt dan Latijnse lettertypen.

Gelukkig kwam Yiannis Papadopoulos, een alumnus van het Plantin Instituut met expertise in boekontwerp, te hulp. Hij wist het probleem vakkundig op te lossen. Interessant is dat Yiannis ook zijn kunstenaarsboek in het museum heeft tentoongesteld in 2021, wat zijn diepgaande verbinding met het instituut en zijn vaardigheden in de typografie onderstreept.

Yiannis Papadopoulos is een beeldend kunstenaar en academicus met een brede educatieve achtergrond, waaronder studies in wiskunde, beeldende kunsten, typografie en boekkunst aan diverse instellingen zoals de Universiteit van Patras en het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. Papadopoulos heeft internationale erkenning gekregen, inclusief nominaties en beurzen, en zijn werk is wereldwijd tentoongesteld. Hij leidt het uitgeefprogramma OMBLOS, en is betrokken bij educatieve en artistieke initiatieven, waaronder lesgeven aan de Universiteit van Patras en het organiseren van workshops en symposia.