Duurtijd

5 halve dagen

Wanneer

26 april 2025, zaterdag van 10 tot 12.50 uur
24 mei 2025, zaterdag van 10 tot 16.40 uur
14 juni 2025, zaterdag van 10 tot 16.40 uur

Locatie

Museum Plantin-Moretus of live-streaming via Zoom

Docent(en)

Hugo Puttaert

I

n dit eindproject denk je na over verschillende benaderingen en mogelijkheden van ‘publiceren’. Hybride betekent hier het uitwerken van een interactie of samenwerking met een partner (of partners) uit een andere discipline terwijl de variabele aspecten van de drager(s) worden verkend.

Je formuleert een thema of een vraag en gaat op zoek naar interessante samenwerkingen of ‘hybride redactiepraktijken’ tussen jou en iemand met een ander profiel (grafisch ontwerpers, typografen, auteurs, kunstenaars, curatoren, redacteuren en/of kunstinstellingen, enz.). Vervolgens onderzoek je samen welke vorm van publiceren hiervoor het meest geschikt, relevant of uitdagend is. In tegenstelling tot het ‘publiceren’ van artistieke praktijken, waarbij de monografie, het naslagwerk en de catalogus nog steeds de meest gangbare dragers zijn, is een hybride editiepraktijk dus fundamenteel anders, juist omdat het resultaat niet van tevoren vastligt. Dit kan zowel een fysieke of gedrukte, als een virtuele vorm aannemen. Je past de opgedane vakkennis (uit de verschillende cursussen) toe. Je kunt de positie van self-publisher innemen of een samenwerking aangaan met een bestaande speler of uitgever in het veld.

Bij dit alles denk je na over alle aspecten van het publiceren, neem je de juiste beslissingen en toon je dit project zowel als een fysiek of virtueel prototype en als een presentatie die je zelf uitlegt aan een jury, maar die ook zonder jouw aanwezigheid kan functioneren (bijvoorbeeld als een project voor financiering).

Dit project wordt verder in detail beschreven in de bijhorende opdrachtfiche.

Toelatingsvoorwaarden

De les is inbegrepen in het Plantin programma Typografie & Boek. We herhalen het elk jaar. Dit lesonderdeel kan apart worden gevolgd, op voorwaarde dat je voldoende ervaring hebt. Om in te schatten wat je al kunt, wat je weet en wat je wil leren wordt dit via een (telefonisch) intakegesprek gepeild. We zullen met jou een afspraak maken voor dit gesprek. Als je liever naar onze Open Dag komt, dan kan dat ook.

Kosten

Inschrijfgeld: € 475.
Er gelden staffelkortingen als je meerdere lesonderdelen combineert in hetzelfde jaar.

Gerelateerd »